5 trin til at ændre sikkerhedskulturen i din virksomhed

5 trin til at ændre sikkerhedskulturen i din virksomhed

Published 27 februar, 2020

3 minute read

Ifølge en undersøgelse foretaget af HSE (Britisk regeringsagentur), så er “sikkerhedskulturen i en organisation produktet af individuelle- og gruppeværdier, holdninger, opfattelser, kompetencer og adfærdsmønstre, der bestemmer engagementet i og organisationens stil og dygtighed sundheds- og sikkerhedsstyring ”.

Endnu mere simpelt forklaret, så kan sikkerhedskultur primært betegnes som den måde, tingene gøres på din arbejdsplads.

Hent guiden: Har du råd til ikke at investere i arbejdsmiljøet?

Det kan være vanskeligt at ændre en organisations sikkerhedskultur og er ikke en enkel opgave. Sikkerhedskultur er dog en søjle i dit overordnede sundheds- og sikkerhedsprogram og er afgørende for succes med alle sundheds- og sikkerhedsrelaterede resultater.

Læs: Sikkerhed på arbejdspladsen: Derfor betaler det sig >

For at gøre dette, skal der typisk en praktisk, trinvis tilgang til at ændre holdninger, adfærd og normer hos organisationens ansatte. Bliv inspireret af nedenstående 5 trin til at ændre sikkerhedskulturen i din virksomhed.

Obs! Det er også en fordel at kende til de 'risici', der findes på arbejdspladsen; læs mere om, hvordan man laver en risikovurdering her.

 

1. Engagement og kommunikation

Begge er centrale aspekter af en succesfuld og positiv sikkerhedskultur på arbejdspladsen. For det første er engagement et væsentligt element, der kræver, at en organisations øverste ledelse forpligter sig til sikkerhedsforanstaltninger. Her virker en tilgang med fakta og statistik. Præsentér den øverste ledelse med konkrete fordele, hvor de kan se et afkast på deres investering, f.eks. medarbejdernes velfærd, mindre fravær, bedre rapportering og et klarere billede af aktuelle problemer.

Jeres fremgangsmåde skal også have klare og opnåelige mål. Ideelt set vil du gerne have en forpligtelse til at sikre NUL-skade inden for alle aktiviteter og et løfte om, at alt bliver gjort, for at alle ansatte og entreprenører skal gå sikkert hjem.

Kommunikation på tværs af alle niveauer kan afhjælpe overgangen til en sikrere sikkerhedskultur på arbejdspladsen. En god måde at øge sikkerhedskommunikationen på er at afholde regelmæssige sikkerhedssamtaler om aktuelle og relevante sikkerhedsnyheder i din branche.

Eksempler fra det virkelige liv på konsekvenserne af dårlig sikkerhedskultur kan ofte skabe stor opmærksomhed. At gøre din virksomheds sikkerhedspolitik let tilgængelig for dine medarbejdere kan hjælpe med implementeringen af ​​forventninger og bedste praksis, når det gælder færdiggørelsen af ​​sikkert arbejde.

Læs også om, hvordan du skaber et godt fysisk arbejdsmiljø (hvilket unægtelig hænger sammen med sikkerhedskulturen) >

 

2. Vær et godt eksempel

Det er vigtigt, at du tjener som godt eksempel ved at følge alle sikkerhedspolitikker og opfordre medarbejderne til at gøre det samme. Hvis ledelsen er villig til at forpligte sig til sikkerhed, følger medarbejderne det. Implementering af en klar ansvarlighedsproces kan hjælpe til at skabe en positiv sikkerhedskultur.

Ved at udpege ansvarlige personer til sundheds- og sikkerhedsprocedurer, som går forrest og statuerer sig som gode eksempler, kan du hjælpe med at fremme ansvarlighed. Et eksempel på dette kunne være at vise evnerne til at håndtere en krise og lære af dem gennem en stærk sikkerhedskultur.

Organisationer med stærke sikkerhedskulturer forstår, at nødsituationer og hændelser kan opstå når som helst og har robuste systemer til omgående at håndtere dem. De har effektive metoder til at kommunikere disse hændelser internt, og har metoder og knowhow til at undersøge og forstå deres grundlæggende årsager. Vigtigst er det, at de fører an som et eksempel ved at lære af disse hændelser og sikre, at det aldrig sker igen.

På vores blog kan du også læse vores artikel om fem måder, du kan engagere dine kollegaer i sundhed og sikkerhed.

EHS | EcoOnline

 

3. Udvikl og implementer en positiv rapporteringsproces

Udvikling af en positiv tilknytning til rapportering af sundheds- og sikkerhedsproblemer er afgørende for at forbedre dine organisationers sikkerhedskultur. En måde at fremme dette på er at udvikle et vurderingssystem ved at belønne medarbejdere, der rapporterer sikkerhedsrisici eller bekymringer.

En positiv sikkerhedskultur vil være meget lettere at opbygge og vedligeholde, når medarbejderne føler sig godt tilpas med at rapportere bekymringer og mener, at rapporteringsprocessen er positiv. Det kan ligeledes være med til at forhindre og mindske nærved-ulykker og alvorlige hændelser.

Rapporter nærved-ulykker med EcoOnlines HSE software >

Virksomheder med stærke sikkerhedskulturer er åbne for forandringer og søger altid den bedste måde at sikre, at sikkerhedsstyring udføres på den mest effektive måde. Disse organisationer undersøger sådanne teknologier for at bestemme, hvilke der kan give det bedste afkast af investeringen.

Teknologier kan være inden for rapportering af hændelser, adfærdsobservationer, ulykkesundersøgelser, træning og mange flere.

 

4. Sørg for træning

Investering i uddannelse af medarbejdere i sundheds- og sikkerhedspolitikker og korrekte teknikker demonstrerer dit engagement i sikkerhed. Effektive sikkerhedskulturer kræver stærke sundheds- og sikkerhedskompetencer.

Denne uddannelse af medarbejdere bør begynde, så snart medarbejderen tilslutter sig virksomheden og har været igennem onboarding. Uddannede medarbejdere omfavner også sikkerhedskultur lettere, fordi de er opmærksomme på farer og den effekt, de kan have på at opretholde arbejdspladsens sikkerhed.

Ud over at have gode tekniske kompetencer, lægger uddannelse fra vejlederne også stor vægt på lederskab, initiativ og ud-af-boksen tænkning. For at sikre, at deres sikkerhedskultur opretholdes konsekvent, skal du sikre dig, at vejlederne har deres rigtige ledelsesegenskaber til at coache deres personale og for at bevare den rigtige sikre opførsel.

 

5. Involver medarbejderne

Opbygning og vedligeholdelse af en god sikkerhedskultur starter fra bunden. En anden måde at engagere medarbejderne på er at involvere dem i processen. Du kan med fordel oprette et sikkerhedsudvalg med ansatte fra alle områder i din organisation. Det kan være med til at sikre, at forskellige meninger og spørgsmål rejses.

Involvér bl.a. medarbejderne i de lovpligtige arbejdspladsvurderinger (APV) og lovpligtige sikkerhedsrunderinger.

Gruppebeslutningerne fra sundheds- og sikkerhedsudvalg har en stor indflydelse på den overordnede retning for organisationen, når det kommer til sikkerhedsinitiativer. Nogle af de mere etablerede udvalg træffer beslutninger om, hvordan og hvor der skal bruges sundheds- og sikkerhedsbudgetter.

De individuelle bidrag noteres, og forskellige handlinger udpeges til enkeltpersoner i udvalget, som selv sørger for opfølgning. God ledelse og hyppighed er afgørende for udvalgets succes.

Mere inspiration: Sådan kan en ISO 45001 certificering være med til at øge effekten af arbejdsmiljøindsatserne >

 

Effektivt HSE-arbejde med EcoOnline EHS

Med EcoOnlines EHS-løsning engagerer du alle virksomhedens medarbejdere i arbejdsmiljøarbejdet:

  • Brug vores APV-skabeloner eller lav dine egne
  • Planlæg og gennemfør audits
  • Uddeleger arbejdsmiljøopgaver og følg op
  • Minimer risikoen for ulykker ved at lade medarbejdere anmelde arbejdsmiljørisici
  • Se grafiske rapporter over dit arbejdsmiljø
  • Og meget mere!

New call-to-action

 


Forfatter Shane Irwin

Vores relaterede indlæg

| Arbejdsmiljø / EHS
Bæredygtig håndtering af kemikalier

Den bæredygtige udvikling er i fuld gang, og den skal understøttes på så mange leder og kanter som muligt. Det gælder...

| Arbejdsmiljø / EHS
Flyt din kemihåndtering fra Excel til en digital løsning

I dette indlæg får du 7 trin du med fordel kan følge, når du skal vurdere kemiske risici og skabe høj kemisk sikkerhed...

| Arbejdsmiljø / EHS
Psykisk arbejdsmiljø: Hvad du bør vide

Det er lovpligtigt at omfatte det psykiske arbejdsmiljø i arbejdsmiljøarbejdet for danske virksomheder – fuldstændig på...